Jadłospis

Jadłospis dekadowy 

 

Jadłospis dekadowy od 02.03.2020 do 13.03.2020

 

DATA

 

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

   
02.03.2020

Poniedziałek

 

Pieczywo mieszane 35g (1)

z masłem 4g (7) wędliną, ogórkiem kiszonym 30g , herbatka z cytryną 150 ml.

Zupa jarzynowa  z ziemniakami, z natką pietruszki 250g (9). Kluski śląskie z mięsem 200g (3,1), kapusta gotowana 80g. kompot 150 ml, bułka

zmasłem(50g)

(1,7)

   
03.03.2020

wtorek

Płatki kukurydziane na mleku 200g (7), pieczywo mieszane 35g (1) z szynką drobiową, kolorową papryką i świeżym ogórkiem 30g, herbata z cytryną 150 ml. Zupa neapolitańska z makaronem 250g, podudzie z kurczaka 60g (1), ziemniaki 150g, surówka cezar, kompot owocowy 150 ml Jogurt 150g, (7), ciasteczko maślane 50g.    
04.03.2020

środa

Pieczywo mieszane z masłem 4g (7) szynką kruchą, sałatą

i pomidorem i serkiem almette 30g, herbata z cytryną 150 ml.Szwedzki Stół – samodzielne komponowanie kanapek- ser biały, szynka, pomidor, ogórek świeży, papryka kolorowa.

Zupa krupnik 250g (1,7), kotlety ziemniaczane (80g), sos pieczarkowy

z mięsem (100g), sałatka z ogórka kiszonego (50g), kompot owocowy (150)

Banan(150g), biszkopt (30g) (1,7)    
05.03.2020

czwartek

Kluski lane na mleku 200ml (7). Pieczywo mieszane (35 g(1) z masłem 4g (7) parówka na ciepło (100g), pomidor, ogórek, herbata

z cytryną 150 ml.

Zupa brokułowa z makaronem 250g, kasza 100g, gulasz wieprzowy 60g, sałatka z ogórka kiszonego z papryką 100g, kompot śliwkowy 200ml (1,3,7,9) Sałatka owocowa

z żurawiną (200g).

   
06.03.2020

piątek

Kakao 200g (7) pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7), jajko gotowane, rzodkiewka i papryka, pasta rybna, herbata

z cytryną 150 ml.

Zupa rosół 250g, ziemniaki, (250g), gzika z białego sera (150g), kompot

z wiśni 200 ml.

Jabłko zapiekane (100g), sok kubuś.    
09.03.2020

poniedziałek

Bułka / chleb razowy 40 g, masło 6 g , kiełbasa krakowska podsuszana 20g,pomidor  20 g, kawa inka 1, 200 ml , herbata z cytryną  200 ml. Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty

z kiełbaską 200 ml, (1,8), spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym ser parmezan,(150g, (2,8), kompot z wiśni 200 ml.

Budyń śmietankowy (1),150 g, mus

z malin 20g,

   
10.03.2020

wtorek

Płatki. kukurydzane na mleku 250g (1,7).Chleb pszenny 50g (1),masło  9g (szynka z indyka 20g, sałata zielona, pomidor, herbata z cytryną 150 ml.. Zupa pomidorowa 200ml, kotlet szwajcar z fileta kurczaka (60g), ziemniaki gotowane 150g, surówka z kapusty pekińskiej z warzywami (40g), kompot wieloowocowy 200ml.(1, 3, 7) Kolorowe galaretki z serkiem maskarpone, bitą śmietaną 60g,    
11.03.2020

środa

Pieczywo mieszane z masłem 4g (7) szynką kruchą, sałatą

i pomidorem i serkiem białym ulubionym 30g, herbata

z cytryną 150 ml. Szwedzki Stół – samodzielne komponowanie kanapek- ser biały, szynka, pomidor, ogórek świeży, papryka kolorowa.

Zupa fasolowa  z ziemniakami, z natką pietruszki 250g(9). Kopytka 250g, gulasz drobiowy z warzywami(120g), (3,1), marchewka mini z masełkiem (80g), kompot owocowy 150ml Bułeczki maślane, soczek bananowy

(1, 7)

   
12.03.2020

czwartek

Płatki kukurydziane  na mleku200g(7), pieczywo mieszane 35g(1) z masłem 4g(7)z szynką kruchą 15g,sałatą i rzodkiewką 30g  herbata z cytryna 150 ml. Zupa koperkowa 250g  (1) pieczeń rzymska 65g, ziemniaki z koperkiem (100g), buraczki 80g (7) kompot owocowy 150ml

 
Ciastka owsiane 25g (1), jabłko  

 

 

 

 
13.03.2020

piątek

Pieczywo mieszane 35g (1)

z masłem 4g (7)  serem białym, dżemem, papryką, świeżym ogórkiem i pomidorem koktajlowym 30g, kawa inka 150ml (7) , herbata z cytryną 150 ml.

Zupa rosół z lanymi kluskami 250g , kotlet rybny 60g (4)(filet Mirona,) ziemniaki

z koperkiem (250g), surówka z kapusty kiszonej (80g), kompot jabłkowy 150 ml

Kisiel (150)g,

Biszkopt (30g)

 

 

 

 

 

 

 
             

 

 

 

Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży

w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Pogrubione wyrazy w nawiasach symbolizują występujące w potrawie alergeny.