14 października 2016 r. dzieci z grupy III MOTYLKI przygotowały zdrową sałatkę jarzynową. Zajęcia praktyczne zostały poprzedzone tygodniowym cyklem zajęć dydaktycznych na temat warzyw, gdzie dzieci zdobywały wiedzę jakie warzywa i dlaczego warto jeść. Samo przygotowanie sałatki dzieci rozpoczęły od nazywania i degustowania warzyw z których wykonały sałatkę. Następnie poznały cały proces przygotowawczy – od umycia rąk, założenia fartuszka i chustki, a także przygotowania stanowiska. Krojenie warzyw sprawiło dzieciom ogromną frajdę – czuły, że robią coś bardzo ważnego i odpowiedzialnego, bardzo starały się, aby warzywa były pokrojone dokładnie. Końcowy proces to przygotowanie stołu do degustacji i degustacja przygotowanej potrawy. Dzieci zajadały ze smakiem swoją sałatkę i z pewnością przekonały się, że warzywa to samo zdrowie i można przygotować je w różnej postać jak choćby w postaci sałatki jarzynowej.